Tekst/foto: Jesper F. Andersen
EM 2012 u/21 er forbi og KarateNews vil her evaluere stævnet og kigge lidt ud i fremtiden.
Under mellemlanding i Istanbul stillede vi også nogle spørgsmål til et par forældre, Søs Korte (mor til Kevin Korten) og Licette Ruprecht (mor til Johanna Ruprecht)
Hvordan var det at være til EM i Azerbaijan?
Licette: Hårdt det har været et presset program, så vi har ikke set noget som helst andet end hotel og hal.
Søs: Det har været et EM, som har været dårligt organiseret, f.eks. så kom de med kun 1 vægt over skulderen kl. 1015 og kampene skulle starte kl. 1100, så min søn fik ikke varmet ordentlig op. Desuden startede de puljerne før tid.
Hvordan er det at rejse med landsholdet?
Licette: Det er hyggeligt, man møder de samme mennesker som man kender fra tidligere ture.
Søs: Det betyder meget som mor at være med. Man opnår et helt specielt forhold til sit barn og også de andres børn. Det er også hyggeligt at rejse med de andre forældre og vi kender jo hinanden alle sammen.
Hvad syntes I om Azerbaijan?
Licette: Det var godt med et 5 stjernet hotel, hvor de kunne tale nogenlunde engelsk. Jeg turde ikke tænke på, hvis det havde været et 2 eller 3 stjernet hotel.
Søs: Det er et sted jeg aldrig ville rejse hen på ferie.
Er I tilfreds med jeres børns præstation rent sportsligt?
Licette: Ja det er jeg, Johanna var tændt og hun har forberedt sig meget op til stævnet. Hun vælger en masse ting fra i forhold til andre teenagere så som fester og alkohol, men det gør ikke noget for så hygger hun sig på anden måde, f.eks. så ser hun film med sine venner.
Søs: Ja jeg er tilfreds, jeg syntes at Kevin kæmpede godt og gjorde sit bedste. Kevin har trænet hårdt og han tænker meget over hvad han spiser. Han vælger også noget fra, f.eks. så drikker han ikke alkohol som andre teenagere gør.
Evaluering set fra KarateNews
Rejsen
Det var en hård ud og hjemrejse pga. vi skulle rejse om natten. Derudover så var der mellemlandinger der bevirkede at rejsen varede 13 timer hver dag. Det understregen vigtigheden i at ankomme i god tid således at kæmperne kan nå at komme sig over rejse og tidsforskel.
Lokalitet
Hotellet var fint og det lå kun ca. 15. minutters gang eller 5 min. i taxa fra hallen. Det var dog forholdsvis dyrt at spise på hotellet og der var langt til centrum med andre restauranter.
Taxaerne var et kapitel for sig. Det krævede bestemthed at slippe så billigt som muligt.
Landet virker umiddelbart som om at der er vækst pga. en masse byggeri. Dog oplever man hurtigt at beslutningsprocesser kan tage rigtig lang tid og at der på flere områder er tale om et u-land i forhold til DK.
EM organisering
Organisering omkring stævnet var kort og godt dårlig. Manglende personale der kunne engelsk, vagter som ikke kendte deres opgaver, tidsplan der bliver rykket frem, samt primitive forhold i hallen bevirkede at der var et generelt primitivt præg over stævnet.
Forinden havde jeg en forestilling om at man kom til et land, hvor karate ville fylde meget pga. verdensmesteren Agayev og at der f.eks. ville være mange tilskuere under turneringen. Selv noget så simpelt som dommerflag var af utrolig ringe kvalitet og de var godt brugt den sidste dag.
Man må håbe at Azerbaijan ikke skal arrangere så stort et mesterskab, da de simpelthen falder igennem på for mange områder.
Hallen virkede også for stor til stævnet, da tilskuerne sad spredt i mindre klynger. Lægerne foretog behandlinger af kæmperene uden at bruge plastichandsker. Heldigvis havde de skrappe medikamenter til rådighed som nok har slået de fleste bakterier ned.
Det danske landshold
Holdet virker meget homogent. Der er en god stemning blandt udøvere og forældre. Trænerstaben Tejs, Allan og Bo har rigtig godt styr på det hele så forældre kan være helt trygge ved at lade deres børn rejse med. Der er klare regler, som bliver gentaget til hvert møde, f.eks. så skal udøverene være på værelset kl. 2200 og seneste sovetidspunkt er kl. 2300. Hvis en kæmper på værelset ønsker at sove tidligere så skal dette respekteres. Landstrænerne har personlige samtaler med alle kæmpere aftenen før de skal i kamp.
Alkohol er totalt forbudt for alle udøvere inkl. dem der er fyldt 18 år også efter stævnet. Der bliver holdt aftenmøder hver aften, hvor dagens præstationer bliver gennemgået og evalueret. Alle udøvere får efterfølgende en klapsalve af alle.
Præstationer under EM
Kumite
2012: 5 medaljekampe
2 semifinaler og 3 bronzekampe, som udløste en bronzemedalje må siges at være i orden. Det var meget tæt på, at der kunne have været flere medaljer til Danmark.
Hvis vi kigger på de sidste 3 u/21 EM så er det kun gået fremad.
2011: 1 medaljekamp
2010: 1 medaljekamp
2009: 2 medaljekamp
Vi er et lille land set i forhold til de medaljeslugende nationer. Det er svært at vinde en medalje til EM – faktisk ligeså svært som at vinde i de fleste andre sportsdiscipliner som Danmark deltager i. Betydningen af en sejr for en kæmper fra f.eks. Tyrkiet eller Frankrig er enorm og glæden ved at vinde en bronzemedalje er meget stor som franskmanden nedenfor er et tydeligt bevis på.
At vi alligevel formår at udvikle os inden for de seneste år er ganske godt gået set i sammenhold med at de andre lande også konstant udvikler sig. Det antal udøvere, som vi kan rekruttere landsholdskæmpere fra ligger langt under de nationer som vinder meget ved slutrunder f.eks. Frankrig, Tyrkiet og Spanien.
Kata
En af vores store kata favoritter, Christopfer Rohde, blev slået i første runde 1-4. Det kan lyde hårdt, men når man efterfølgende bliver klar over, at det er til den regerende verdensmester, som er ældre, så er det faktisk flot at trække et flag til Danmark. Den regerende verdensmester blev senere slået ud af den regerende Europamester 2-3, så også en uheldig lodtrækning for Christopher. Det var Christophers første år som ungsenior så han har mulighed for at stille op til yderligere 3 u/21 EM mesterskaber.
Mange deltagere kontra færre deltagere
Det bliver af og til debateret om Danmark stiller med for mange kæmpere til u/21 mesterskaber. Der er både fordele og ulemper ved at sende et stort hold afsted.
Fordele:
En af de største fordele er at det gang på gang har vist sig at den faglige vurdering fra landstrænerne om mulige medaljetagere ofte viser sig ikke at holde stik.
Sif som tog bronze er C kæmper og har været helt væk fra karate i et år. Hvis man kun skulle have taget forhåndsfavoritterne med, var hun formentlig blevet sorteret fra, og Danmark havde stået uden medalje. Et tegn på at u/21 mesterskaber er mere uforudsigelige end seniormesterskaber.
Når mere end 50 danskere er samlet i Azerbaijan giver det en fantastisk stemning. Der er tryghed at spore alle steder, hvor kæmperne skal præstere. F.eks. under opvarmning har alle tilknyttet en “buddy”, (makker) som hjælper med at sætte kæmperen op der skal ind og kæmpe. Der er coach til alle og der er fantastisk opbakning fra tilskuerne.
Til EM var der nordmænd, svenskere og finnere, som virkede meget ensomme i den store hal. Der kunne ikke høres et enkelt klap når de havde kæmpet.
Samtidig er der en stor social værdi for udøverne at være sammen med ligesindede, som også giver afkald på et almindeligt teenagerliv. Der er nok en større sandsynlighed for at nogle holder ved og bliver seniorer når der er en stor gruppe, som har rejst og lært hinanden at kende godt op gennem årene.
Ved udtagelsesstævner er der point på spil, hvilket giver mere prestige for udøverne og tvinger dem til at træne mere målrettet. Det har en positiv afsmittende effekt på det generelle niveau.
Kæmpere som er afsted til deres første mesterskab, og som måske ikke har de store chancer får alligevel en værdifuld erfaring som de kan tage med hjem og arbejde videre med.
Ulemper
Det kan være dyrt at hente point i udlandet. Det kan nogle gange være forskel på at hente point i nogle puljer med få deltagere kontra en pulje med mange deltagere.
Hvis man havde færre udøvere udtaget ville trænerne kunne fokusere mere på dem.
Hvis en kæmper ryger afsted til et mesterskab og f.eks. taber 8-0 så kræver det noget opfølgningsarbejde fra træneren så kæmperen ikke får en negativ oplevelse af et mesterskab.
Dommerpræstationer ved EM
Generelt så det godt ud med dommerpræstationerne. De danske dommere, Milan Holck og Jan Christofersen, fik lov til at dømme en masse kampe og det betyder noget, at man som dansker kan få øje på danskere blandt dommerne.
De nye regler gav ikke som frygtet mange skader, hvilket tildels også skyldes kæmpernes høje niveau. Der var enkelte gange lidt hjemmebanefordel at spore når en kæmper fra Azerbaijan var på måtten, men det finder sted i mange sportsgrene.
Niveau ved EM
Sportskarate er inde i en konstant udvikling både inden for kata og kumite. Det stiller større krav til trænere, udøvere og familier for at kunne følge denne positive sportslige udvikling.
Pressedækning
KarateNews har igen dækket et u/21 mesterskab intenst. Ud fra de tilbagemeldinger vi har fået samt statestik over besøg på vores hjemmeside må vi konstatere at interessen er meget stor.
Fremtiden
Efter at have fulgt u/21 landsholdet de seneste år virker det som om, at der kommer bedre og bedre styr på organisationen omkring landsholdet. Når man tænker på udgangspunktet med et nærmest kollapset Dansk Karate Forbund så er det flot gået at organiseringen har nået det nuværende niveau. Glædeligt er det også at se danske dommere synlige til de store slutrunder, det er med til at gøre Danmark synlig.
Der venter store udfordringer med at fastholde seniorer på det danske landshold efter at en masse af de gamle har stoppet deres karriere. Her er et velfungerende bagland i Dansk Karate Forbund af stor betydning således at det er muligt at planlægge ud i fremtiden. Samtidig har klubtræneren et stort ansvar for at skabe udvikling via samarbejde med andre klubber og landstrænere, således at seniorerne ikke føler sig glemt. På KarateNews vil vi via mere dækning være med til at skabe noget mere opmærksomhed på nuværende og kommende seniorkæmpere, hvorfor vi vil være tilsted ved senior VM i Paris til efteråret.
Husk at du som kæmper eller udøvere kan indsende resultater gerne med et foto, hvis du er til stævne rundt omkring i verden. Send til
Seneste kommentarer