Dansk Karate Union (DKU) afholdte 8. og 9. april EM i fuldkontakt karate i Roskilde Kongrescenter. DKU har to gange tidligere været værter for EM, nemlig i 1999 og 2005. Det har vist sig svært at måle sig med de østeuropæiske værtsskaber, som de senere år kun har leveret større og mere pompøse arrangementer.
Alligevel er det lykkedes at levere et mere fuldendt og gennemført EM nogensinde.
EM i Roskilde blev gennemført uden skrid i planer, med fantastisk udsmykning, promovering på sociale medier før, men også undervejs i stævnet var der hele tiden aktivitet på Facebook og på livestreaming.
Flere deltagere og officials fra de forskellige lande kontaktede mig undervejs i stævnet, og roste det meget velplanlagte arrangement. Og det var tydeligt at se glæden, da alle gæsterne mødtes til sayonaraparty søndag aften. Her var højt humør, dans hele natten og den gode rummelighed, som vi kender den i kyokushin/shinkyokushin. ’One big family’, som Shihan Midori ynder at sige.
Vi havde fint besøg fra Japan. Både præsident Shihan Kenji Midori samt flere medlemmer af WKO’s tekniske komite samt WKO’s sekretariat var tilstede. Det var dejligt at kunne vise dem, at vi i Danmark kan stable et kæmpe-arrangement på benene.
Shihan Jan Bülow, som bl.a. er landsrepræsentant for DKU og formand i Roskilde Karateklub, har stået i spidsen for dette arrangement, og har gennem næsten to år været vedholdende og ambitiøs. Shihan har haft en solid styregruppe i ryggen, som har givet ham den perfekte kombination af detailorientering, teknisk snilde, gode kontakter og resultatorientering. Det har været Eduardo Jensen, Bo Bøgh, Jacob Olesen og Lars Martinussen, som har bidraget med dette.
De er blevet støttet af næsten 100 frivillige, som har arbejdet i dagene op til og under stævnet.
Herudover har flere lande har hjulpet DKU med stævnet. Vi har fået hjælp til en del indkøb, bl.a. af pokaler og tryksager, og vi har fået hjælp til at implementere et IT-system, som har fungeret upåklageligt og som også blev supporteret undervejs i stævnet af den litauiske udvikler, som har leveret systemet.
Sportslige resultater
Det danske landshold er lige nu i en bakkedal i forhold til tidligere års resultater, hvor vi har været forvent med at få flere medaljetagere ved EM. Vi har en hel del up-and-coming kæmpere, som kan måle sig med de udenlandske kæmpere, men som stadig viser sig lige at mangle det sidste for at kunne indtage pokalskamlen. Det er hårdt arbejde, men slet ikke umuligt for Danmark igen at markere sig blandt medaljetagerne.
Der er stort flertal af østeuropæere blandt medaljetagerne. De har virkelig dygtige kæmpere med stor rutine, og det var en fornøjelse og inspiration at få lov at se på.
Der var dog et par vesteuropæiske placeringer, som er værd at nævne: Sverige har de senere år etableret et stærkt hold af unge kæmpere: Lisa Linder fra Sverige blev nr. 3 for junior-piger. Hun er en utroligt vedholdende fighter, og bliver rigtig spændende at følge. Sara Hägge blev Europamester i pigernes sværvægt (+60 kg), og demonstrerede som Lisa en utrolig vedholdenhed og en fantastisk stødstyrke, som ellers kun ses hos de østeuropæiske piger.
An Driesens fra Belgien blev Europamester i kata og overtog fra vores egen Christina Petersen, som har været Europamester 3 gange i træk. Det er Ans første placering ved EM, og hun havde en uovertruffen præcis stil, som var en fornøjelse at se på. I kata havde Sverige også en bronze ved Alicia Edin, som siden sit første EM for omkring 6-8 år siden kun har vist sig bedre og bedre hvert år.
I mænds sværvægt (+85 kg) var Danmark bl.a. repræsenteret ved Brian Jakobsen, som har været aktiv kæmper siden starten af 2000-tallet. Brian er altså ikke en af de nye upcomings, men Brian har været på pokalskamlen ved næsten alle EM’er de seneste 10 år, og det kom han også igen i år. Brian blev nr. 2 i sværvægt og havde bl.a. en usædvanlig knock out, hvor han stødte sin modstander så hårdt i brystet, at han fik en ippon. Der er naturligvis altid usikkerhed, når der bliver stødt i brystet. Lynhurtigt var der dog billeder af episoden, som tydeligt viste at teknikken var lovlig og dommerne besluttede at give Brian sejren
Den aserbajdsjanske kæmper blev båret fra kamparealet. Der var stilhed i salen og der blev klappet højlydt som støtte, da han blev båret til ambulancen. Han blev behandlet i ambulancen, og kom heldigvis senere tilbage til hallen.
50-års jubilæum
2017 er også 50-året for kyokushin i Danmark. Det blev fejret ved en særlig VIP middag fredag aften, hvor alle landenes branch chiefs var inviterede. Herudover blev der givet gaver og inviteret særlige æresgæster til stævnet.
Shihan Kenji Midori og Shihan Bülow
Så med dette vil jeg gerne afslutte med at ønske fuldkontakt karate alt godt og med ønske om at vi på tværs af organisationer kan rykke os endnu tættere på hinanden i årerne der kommer.
Foto/tekst:Tine Marcher
Seneste kommentarer