Af: Anne-Sofie Nielsen, Malene Stilling Krause og Jens Demandt Mouritsen

Traditionen tro sluttede Hørsholm Karateklub forårssæsonen af d. 28.-30. juni med en weekend fuld af træning og en afsluttende graduering. Sommertræningen giver mulighed for at invitere gæstetrænere til at komme og dele ny og inspirerende viden, og giver medlemmer og gæster mulighed for at prøve kræfter med nye perspektiver på deres karate inden sommerferien.

Denne sommer havde vi fornøjelsen af at have landsholdsbryder William Reenberg, tidligere kumitelandstræner sensei Allan Kjærsgaard og landstræner i kata, sensei Tejs Damkjær, ud over Hørsholm Karateklubs faste sensei Jesper Markvardsen. 

Fredag: Brydning med William Reenberg

Til William Reenbergs træning var vi opdelt efter alder, hvor børnene fik lov at træne først, mens de voksne arbejdede med sensei Jesper Markvardsen. Det vakte en smule bekymring hos flere af de voksne, at opvarmningen for børnene inkluderede en del kolbøtter, vejrmøller og araberspring, men da det blev vores tur, fik vi en mere oprejst opvarmning, hvor hovedet ikke skulle helt så meget nedad. 

Trods sin unge alder er William Reenberg en imponerende profil med international erfaring i brydning, og han viste sig også at være en rigtig dygtig underviser. Den første del af undervisningen gik på at skifte position for at komme bag sin modstander. For de fleste af os, der er vant til at kæmpe på en mere traditionel kumite distance, var det en fed oplevelse at arbejde helt tæt på modstanderen og bruge modstanderens vægt og kraft til at positionere sig bag ham eller hende.

Da det begyndte at give mening for de fleste, blev der sat basale kast og fejninger på, og vi fik lov at arbejde med mere dynamiske nedtagninger. Ud over underholdningsværdien i at alle kom ud på kanten af deres tekniske komfortzone, gav det også en bedre forståelse af behovet for timing og vægtskift i nedtagninger, og det lykkedes for de fleste af deltagerne at få basis på plads, under kyndig vejledning fra William.

Til sidste del af timen fik vi lov at arbejde med mere fri kamp, dog stadig med start og fokus på den helt korte distance. Det var imponerende, hvor meget en times teknisk træning havde givet i forhold til at lege med vægtskift, timing og retningsskift, og flere steder så det rigtig fornuftigt ud.

Ud over at det var spændende at få lov at arbejde med nye teknikker, gav forløbet med William også en fornyet respekt for, hvor teknisk og fysisk krævende en disciplin som brydning er. Alle havde fået rigeligt med sved på panden og fået lov at bruge musklerne på nye og spændende måder, og det var helt sikkert et forløb, der gav mod på at arbejde mere med greb, kast og nedtagninger.

Lørdag: Kumite

Lørdag gæstede cheftræner og indehaver af Greve Karateklub, sensei Allan Kjærsgaard, klubben. Med sin spændende baggrund som mangeårig kumitelandstræner og sportschef under Dansk Karateforbund havde han da også masser at byde på til alle niveauer.

Der er stadig stor forskel på sportskumite og den kumite, vi i de traditionelle klubber praktiserer, men med den sparsomme tid vi har, når træningstid skal fordeles mellem kihon, kata og kumite, må vi suge al den viden til os, som vi kan indimellem fra den atletiske sportskumite-disciplin – og det gjorde vi. 

Sensei Allan Kjærsgaard var rigtig god til både at forklare og demonstrere forskellene mellem sportskumite og traditionel kumite, og det var en øjenåbner for mange af os. Detaljer som, om den bageste fod peger fremad som i traditionel kumite, eller peger let bagud i sportskumite, så hoften er åben og der spares lidt tid i spark med forreste ben, blev forklaret og demonstreret.

I det hele taget havde han mange gode observationer, tips og tricks til at arbejde med hastighed og kombinationer. Kizami-zuki, gyaku-zuki og brug af mawashi-geri og ura-mawashi-geri som kontrateknikker. 

Derudover var vi forbi Karatens ATK som sensei Allan Kjærsgaard og sensei Tejs Damkjær er redaktører på, og endelig var der fokus på taktik og strategi i sportkumites forskellige faser, særligt de to sidste faser af en kamp. Forskellen på fokus og taktik i Fase 2 “er du foran eller bagud”, blev dækket i en time og i den sidste time Fase 3 “vind eller tab”. 

Det var både rigtig sjovt og lærerigt, og gav en bedre forståelse af mindset og krav til sportskumite, og kan sagtens tåle en gentagelse.

Søndag: Katatræning med sensei Tejs Damkjær

Om søndagen havde vi besøg af sensei Tejs Damkjær som gæstetræner i kata. Tejs-sensei har en baggrund i idrætsfysiologi og har i mange år været dansk landstræner i kata. I søndagens træning stillede han i høj grad spørgsmål, som fik udøverne til at reflektere over de kompromiser, vi kan og må træffe mellem teknisk kvalitet, hastighed og kraft, når vi laver en teknik eller en serie af teknikker i en kata.

Sensei Tejs Damkjær understregede også behovet for supplerende fysisk træning, både for at holde kroppen sund og skadefri samt at lave underliggende fysiologiske forbedringer, som i sidste ende kan forbedre ens kata-teknik og -udtryk. Vi fik bl.a. lov at forsøge os med øvelserne “Copenhagen adductors” til at styrke benenes indadførere, samt “Nordic hamstring”, der øger styrken i baglårene.

Derefter arbejdede vi med at blive bevidste om, at hastighed i en kata handler om flere forskellige ting. Der kan både være tale om acceleration (at komme hurtigt i gang med en bevægelse), tophastighed (som giver power når teknikken “lander” i yderpositionen), eller hastigheden i hele bevægelsen/kombinationen fra A til B. 

Vi fik feedback på vores kata – nogle udøvere havde f.eks. typisk høj tophastighed, men var relativt lang tid om at nå derhen – for andre var måske tilfældet, at de startede hurtigt, men ikke kunne præstere nogen høj hastighed i slutpositionen.

Ved at fokusere på f.eks. pauser umiddelbart inden en teknik, der krævede høj acceleration, eller lave kompromiser på størrelsen samt tophastighed/power af den enkelte teknik i sekvenser (indenfor rammerne af det teknisk acceptable for ens stilart) for at øge hastigheden fra A til B, øvede vi os på at kunne variere efter behov indenfor en kata. Alt i alt en super træning med mange spændende perspektiver, vi kan tage med fremover.

Afslutning søndag:

Søndagen blev rundet af med kyu-graduering for dem, der var gennem nåleøjet og havde deltaget i hele weekenden. Familie og venner havde mulighed for at kigge forbi og se, hvad det er deres børn og/eller ægtefæller får tiden til at gå med og købe et stykke kage og en kop kaffe.

Dojoen var fyldt til kanten med forventningsfulde karateka og familier, mens alle fra de allermindste til de mere rutinerede fik lov at demonstrere deres evner. Selv om et par dages hård og krævende træning havde sat sine spor, leverede alle en tilfredsstillende demonstration og fik overrakt deres nye bælter sammen med gode råd og formaninger fra Jesper-sensei, inden sommerferien meldte sin ankomst. 

Alt i alt var det en både lærerig og sjov oplevelse med fantastik input fra både gæstetrænere og Hørsholms faste sensei, og en god måde at runde af inden sommerferien med masser af inspiration til den nye sæson på den anden side af sommerferien.