I weekenden d.20. og 21. januar 2024 lagde den nykårede verdensmester i holdkata Sensei Koji Arimoto 5. dan JKS vejen forbi Hørsholm Karateklub til den årlige Kataweekend. Weekenden blev arrangeret i samarbejde med JKS Danmark.Her underviste han deltagere fra både indland og udland sammen med Hørsholm Karateklubs faste instruktør Sensei Jesper Markvardsen 7. dan JKS. Ud over træning i verdensklasse bøde weekenden også på socialt samvær og mulighed for at udveksle erfaringer og gode historier mellem deltagerne.

Den årlige Kataweekend i Hørsholm Karateklub blev for nylig afholdt med en særlig gæsteinstruktør, Sensei Koji Arimoto 5.danJKS fra JKS Honbu Dojo i Japan. Arimoto-sensei er ikke mindre end 3-dobbelt verdensmester fra 2012, 2021 og 2023 i WKF Team Kata og er kendt for sin ekspertise og skarphed i kata. Med deltagelse af karatekæmpere fra flere danske klubber samt klubber fra England, Wales, Schweiz og Norge var arrangementet i Hørsholm en stor succes 

Fredagens træning

For de farvede bælter begyndte fredagens træning med Heian Godan. For nogle deltagere var det første introduktion til den sidste Heian-kata, mens det for andre var et kærligt gensyn. Træningen blev indledt med kihon relateret til dagens kata, før det blev tid til at gå i dybden med dem. Det blev med det samme tydeligt at Arimoto-sensei har et helt særligt blik for detaljen, og har et solidt arsenal af forskellige øvelser til at arbejde med alle dele af en kata. 

Efter Heian Godan kom tiden til Tekki Shodan, hvor Arimoto-senseis fokus på en solid og dyb Kiba-dachi og en konsistent højde hele vejen igennem kataen var til stor glæde for deltagerne, der dermed også fik arbejdet godt på at styrke lårene, så de var klar til resten af weekenden.

De brune bælter fik lov at arbejde først med Junro Yondan i en times med Jesper-sensei, og derefter en time med Arimoto-sensei, hvor fokus var på Enpi.

Junro Yondan er en fantastisk kata, hvor alle kan blive udfordret i alle de på hinanden følgende, rotationer. Det er både med at have styr på den vertikale centerlinje og bevægelserne i det hæsblæsende tempo. ”Der er kun to pauser i Junro Yondan” som Jesper-sensei sagde flere gange under træning.

Hoften var det helt store tema i Arimoto-senseis undervisning af Enpi. Træningen startede med sumo øvelser. Kiba-dashi med fødderne 45 grader udad og godt ned med hoften og maksimalt bredde mellem knæ. Træk det ene ben ind og herefter i en høj bue ud i samme stilling igen. Gentag øvelsen med det andet ben. Fortsæt 20-30 gange. Det er vigtigt for at få fleksibilitet i hoften. Gør det gerne hver dag eller mindst 3-4 gange om ugen. Det er vigtigt for at blive godt til Enpi og karate. 

Hoften var i det hele taget et gennemgående tema for Arimoto-sensei. Det særlige fokus var springet frem med gedan-zuki. Det er ikke nok at løfte benet højt ind i springet, der hoften skal også med i afsættet. Hoften er også vigtig i springet til sidst i kataen. Det er ikke nok bare at løfte benene. Det gælder heller ikke om at springe højt. Arimoto sensei viste deltagerne, hvordan springet skulle føles med en øvelse. Sid på gulvet næsten liggende. Træk armen op til shuto-uke samtidig med at fødderne trækkes helt op til hoften. Det er fornemmelsen der skal være i springet.

Sortbælterne fik lov at prøve kræfter med Gojushiho-dai med Arimoto-sensei i en time, før Jesper-sensei underviste en time i Gankaku. Niveauet var højt og intensiteten var i top, og også her gav begge instruktørers kombination af fokus på både detaljen og helheden alle noget med hjem.

Lørdagens træning:

Lørdag morgen fik de farvede bælter lov at arbejde på Junro Shodan og Junro Nidan med Arimoto-sensei. Igen var det for nogen den første introduktion til Asai-senseis kata, mens det for andre var en mulighed for at arbejde videre med at forstå og arbejde med dem. 

Arimoto-senseis pædagogiske tilgang med masser af arbejde i stillingerne, krydret med forklaringer af formål og demonstrationer af bunkai gav deltagerne en masse at tænke over – og masser at arbejde videre med.

For de brune bælter stod lørdagen på Junro Godan hvor Arimoto sensei tog sig tid til at forklare de fire forskellige skridt, der bliver lagt vægt på kataen. yori-, okuri-, tsugi- og ayumi-ashi. Det er vigtigt at udfører de fire skridt på den rigtige måde, så man kan kende forskel på dem. Som en detalje brugte sensei også tid på at forklare, hvorfor og at man skal have tæerne i gulvet først, når men går. Ikke hælen. Den sidste del af kataen skal være mere flydende. Sensei sagde flere gange at deltagerne skulle slappe mere af deres teknikker og gøre dem mere naturlige. Sensei bad holdet om at tænke på fornemmelsen kizami-zuki gyaku-zuki fremfor en anspændt 1 og 2. 

Derefter startede Jesper-sensei startede træningen af Jion med bunkai og bunkai-øvelser for manji-uke. At dømme efter instrukserne og de spredte grin, havde deltagerne deres begynderudfordringer med at finde den rigtige anvendelse. 

Dojoen blev også en del mere ren, da Jesper sensei bad alle deltagerne om at tage en gulvklud under hver fod for at træne de tre teisho-uke i kiba-dachi. Hvis man mister sin klud under foden, er bevægelsen forkert. Det er en lærerig oplevelse – kluden lyver ikke og det er overraskende svært at holde sin fod i gulvet, når man samtidig skal have power i sin teisho-uke.

For sortbælterne bød lørdagen på Unsu og Kanku-sho. Igen demonstrede Arimoto-sensei hvorfor han er verdensmester, med nogle imponerende demonstrationer og medfølgende forklaringer. Blandt andet blev forskellen på de to hop i Kanku-sho detaljeret gennemgået og forklaret.

Søndagens træning:

De farvede bælter startede søndagen med halvanden times introduktion til Bassai-dai. Der var plads til både relateret kihon, gennemgang af kataen samt præsentation og forklaring af bunkai for dele af Bassai-dai. Særligt forklaringerne hjalp en del af deltagerne til at forstå teknikkerne og vide hvad der skulle lægges vægt på. 

Selv om de fleste havde prøvet at arbejde lidt med Bassai-dai tidligere var der mange ting at huske på og der var heldigvis også plads til et smil eller to når rækkefølgen lige smuttede en gang imellem. Som afslutning på kataweekenden for de farvede bælter var det helt sikkert en oplevelse, der fik mange til at glæde sig til at skulle i gang med Bassai-dai og de mere avancerede kata.  

De brune bælter overtog derefter dojoen til træning af Hangetsu med Arimoto-sensei og Kanku-dai med Jesper-sensei. Hangetsu er en langsom kata – nogle vil måske ligefrem kalde det en gammelmands kata, sagde Arimoto-sensei med et smil. Men det er en af de meget få kata i shotokan, hvor åndedrættet er i fokus. Inden undervisning i åndedrættet gik fokus på at stå og gå korrekt i hangetsu-dachi, knæene presses indad, fornemmelsen af styrken i hoften og maven i bevægelsen. Generelt for weekendens træning med Arimoto sensei var der udover kata teknikker, timing og bunkai også et gennemgående tema omkring brunbælternes anvendelse af hofte. Det gælder i spark, i afsæt og i hop. Pointen var holdet ikke brugte hofterne nok og at alle teknikker kunne forbedres ved at fokusere på at få den med.

For de brune bælter, var Kanku-dai den sidste kata, hvor nøgle-serier og -elementer blev instrueret og trænet. Både gennem tælling, men også i hold, så deltagerne kunne observere hinanden. På den måde fik alle trænet mange gentagelser og feedback på forbedringer samtidig. Vanen tro var det et intenst og lærerigt forløb med Jesper sensei. 

For sortbælterne sluttede weekenden med søndagens træning af Sochin med Jesper-sensei og Gojushiho-sho med Arimoto-sensei. Uanset niveau blev alle de deltagende karateka udfordret og motiveret til at præstere deres bedste under træningen, og der var noget at tage med hjem og arbejde videre med.

Udover selve træningen var der også tid til socialt samvær og networking mellem de forskellige klubber. Det var en fantastisk mulighed for at udveksle erfaringer og ideer med karateudøvere fra forskellige lande, hvilket berigede hele oplevelsen for alle deltagere.

Med stor ros fra de udenlandske deltagere af den høje kvalitet af instruktørerne og træningen, tager Hørsholm Karateklub det som en anerkendelse af arbejdet og engagementet i at levere ekstraordinære træningsmuligheder for JKS Karate. Kataweekenden i Hørsholm Karateklub var på alle parametre en succes med en fornem gæsteliste og ekstraordinær undervisning fra både Sensei Koji Arimoto og Sensei Jesper Markvardsen. 

På en weekend med mange højdepunkter var Sensei Arimotos undervisning af sortbælterne i nogle af de mest avancerede kata et særligt højdepunkt. At have en nykåret (og tredobbelt) verdensmester til at undervise så relativt få deltagere, med tid til at se hver enkelt deltager har været en særlig oplevelse for mange af deltagerne. I kombination med socialt samvær gjorde det, at deltagerne forlod weekenden, berigede og inspirerede til fortsat at forbedre deres kata.

Hvis kata er hjertet i karate, gav denne weekenden et større og mere rummeligt hjerte for deltagerne.

Fofattere:

Jens Mouritsen, Hørsholm karateklub

Jan Lyng Jensen, Hørsholm karateklub

Brian Friis, Hørsholm karateklub

Billeder:

Jens Mouritsen, Hørsholm karateklub