Tekst og foto: Mads Nørby

For lidt over et år siden besøgte jeg Professor Shinzato for første gang i hans hjemme dojo i Yonabaru på Okinawa. Så, besøget denne gang skulle blive et glædeligt gensyn og en mulighed for at stille spørgsmål til de principper han underviste i sidst.
Kontakten var skabt igennem Michael R. Horsman som har trænet sammen med Professor Shinzato i England, USA og på Okinawa mange gange.

Shinzato Sensei

Som tidligere professor i engelsk på Okinawa´s universitet er det selvsagt meget nemt, at kommunikere med Professor Shinzato. Lidt et ekstraordinært for en Okinawansk Karatemester, da størstedelen af dem ikke taler engelsk eller anvender email osv.
Professor Shinzato er overhoved for Kishaba Juku Shorin ryu som er en videreudviklet udgave af Matsubayashi shorin ryu. Han har brugt meget tid på, at forske i Naihanchi kata og de bevægelsesmønstre der knytter sig til denne kata.
Det var et glædeligt gensyn og vi fik udvekslet gaver inden træningen kunne starte. Først brugte han tid på at genopfriske hans hovedprincipper for mig. Han fokuserer især på, at hele kroppen skal bevæge sig som en samlet enhed og ikke bare en arm eller et ben. Han lagde meget vægt på brugen af de skrå mavemuskler og hoften – kaldet koshi.

Afslappet stemning i dojoen

 

Han brugte den første time på, at gennemgå Isshinryu´s version af Naihanchi og demonstrere hans principper applikeret i kataen. Det er imponerende med en mand på 55-60 kg, uden problemer flyttede mig med hans teknikker. Jeg blev indtil flere gang bedt om, at stille mig i Sanchin dachi, sådan han kunne demonstrere teknikker på mig. Det lykkedes ham hver gang at forstyrre min balance.
Efterfølgende kørte vi en Kishaba Juku Shorin ryu´s version af Naihanchi samt en række blokade og undvigelses –øvelser der havde til hovedformål at vinkle modstanderens angreb og gå direkte til sårbare områder. Dvs. ikke traditionel blokade og slag tilgang – men det hele som en enhed.

Bunkai træning

Professor Shinzato er en entusiastisk person der virkelig brænder for Karate og kobudo. Når det lykkedes, at fange hans ide og udføre teknikkerne rigtigt råbte han YESSSSS og gav et lille hop – meget motiverende.
Professor Shinzato brugte efterfølgende hans elever til, at demonstrere forskellige måder at køre kata og teknikker igennem på. Først langsomt med fokus på udførsel, embusen og centerlinier, efterfølgende kun med fokus på kraft og til sidst på ren hurtighed.

 

Til træningen var der kun en lille samlet flok denne aften. En af eleverne var Tajima Sensei som har trænet med Professor Shinzato siden barnsben – imponerende kraft og kime i hans teknikker. En ren fornøjelse at se på. Grundet hans tidligere hverv på universitetet er der en del udenlandske elever i hans dojo og en af disse elever var også til træningen denne aften. Paul kommer fra Missouri og har boet på Okinawa de sidste 4-5 år som underviser – det blev til en god snak efterfølgende. (både Paul og Tajima Sensei havde jeg mødt 2 dage forinden på Dojo baren i Naha).

Efter den formelle træning var slut var det tid til, at kigge på principper fra Yamanniryu kobudo. Professor er en af de få elever der har trænet direkte under Chogi Kishaba fra Yamanniryu linien. Vi fik en god snak omkring historikken for stilarten. Det viser sig faktisk, at den form for yamanniryu man ser i de fleste Shorinryu (matsubayashi, Shogen, osv.) faktisk kun er en ”light udgave” af den oprindelige version. Derfor valgte Professor Shinzato i sin tid ikke, at træne denne version i Shoshin Nagamines Matsubayashi´s dojo på Okinawa. Ligeledes gjorde Professor Shinzatos træningskammaerater; Toshihiro Oshiro og Kyoshi Nishime fra USA.
Der blev gennemgået passager fra Shuji no kun, Sakugawa no kun, Shirataru no kun, Kishaba no sai, kyain no sai samt Shikina no tunfa.
Alt i alt en meget lærerig aftentræning på små 3 timer i godt selskab. Aftenen blev afsluttet med en god middag på en af de lokale restauranter.
Professor Shinzato fortalte mig, at han havde planlagt at komme til Danmark sidste år, men valgte at give pengene til ofrene for Fukushima ulykken. Maybe in the not to distant future, sagde han. En sjov udvikling han fortalte om var, at han har rigtig mange besøg fra Japan med folk der vil skifte over til Okinawa karate. Baggrunden for dette er selvfølgelig en søgen efter hvor karaten stammer fra, men mere interessant var at mange af dem der vil skifte over er over 50 år og kan ikke rigtigt holde til de dybe stillinger og høje spark længere………
En af eleverne kørte mig retur til Naha. På trods af hans dårlige engelsk, lykkedes det os dog at føre en samtale på lidt karate japansk og pigeon engelsk. Det viste sig, at han var sortbælte i Ryuei Ryu under Tsugo Sakamuto og underviser i historie på en lokal highschool.