Allan Kjærsgaard, 37 år, der er den ene af de 3 landstrænere for kumite(kamp) i Dansk Karate Forbund og cheftræner i Greve Karate, har afsluttet sine eksamener på Danmarks idrætsforbund diplomtræner uddannelse.

 

Uddannelsen var udfærdiget som et komprimeret forløb, og startede i efteråret 2011.

Det hele foregik i idrættens hus i Brøndby, og var opdelt i ugelange intense forløb.

Allan var sammen med 12 andre elitetrænere fra forskellige sportsgrene på uddannelsen. Bl.a. svømning, gymnastik, tennis, badminton, gymnastik, cykling og taekwondo. Denne sammensætning af trænere gav en god inspiration, og indsigt i mange forskellige facetter af sportens verden.

”Vi hjalp alle hinanden med inputs og løsninger til de mange opgaver, vi fik stillet undervejs. Det stod klart for mig, at vores forskellige baggrund, klart var en force for gruppen, og var med til at sætte min undervisning i et helt andet lys” fortæller Allan.

Til uddannelsen hørte megen forberedelse til, mange bøger der skulle gennemlæses, og nogle meget lange dage.

”Ved mange af de opgaver vi blev stillet, kunne jeg med det samme trække udfordringerne direkte fra teorien og over i praksis, da jeg til dagligt befinder mig i et miljø med elitekæmpere. Det har klart været en fordel for mig, og jeg har kunnet sætte ind der, hvor det har givet mening til træning, under planlægning og sågar til stævner”, fortsætter han.

 

Landstræneren gennemgik forskellige moduler, bl.a. med sportspsykologi, pædagogik og ledelse. Her blev coaching evnerne sat på prøve. 

”Hele denne del var faktisk for mig utroligt opløftende. Der blev igennem dette forløb skabt fundamental tillid til de andre trænere, og man fik rent faktisk sat nogle problemer på spidsen, skabt løsninger og sat realistiske og personlige målsætninger”, udtaler Allan.

 

På uddannelsen kom man godt rundt i mange områder af idrættens verden. Alt fra tekniktræning, bevægelseslære og træningslære til ernæring, doping og aldersrelateret træningskoncept. Der var flere forskellige lærere tilknyttet uddannelsen. Bl.a. den tidligere landsholdsspiller Jan Bartram, elitevolleyball træneren Stig Eiberg og endda også karateforbundets egen kata landstræner Tejs Damkjær.

Kroppens muskler blev gennemgået i detaljer, forskellige former for styrketræningsprogrammer blev udarbejdet og afprøvet, kroppens kredsløb, blodets funktion og aerobe/anaerobe træningsformer blev terpet teoretisk og senere hen i praksis.

”Jeg var faktisk overrasket over det personlige udbytte af denne uddannelse. Bevidstheden om hvorfor og hvad der gøres, er blevet sat i meget klart lys. Det har været med til at løfte min egen undervisning på et andet og bedre niveau”, fortæller Allan. 

 

Resultaterne er da heller ikke udeblevet for Allan Kjærsgaards kæmpere i sæsonen. Med bl.a. en EM-bronze og 6 nordiske mestre i 2012, viser at arbejdet i træningslokalet har båret frugt. 

”Min uddannelse i idrættens hus har skabt en rigtig god inspiration. Hvor stor en indflydelse, det har haft på disse resultater er selvfølgelig uvist. Men jeg er helt sikker på at det intense forløb også har ”smittet” af på kæmperne”. 

 

Undervejs på uddannelsen udførte Allan en række undersøgelser, som bla. omhandlede angrebsstatistik ved U21 VM 2011 og U21 EM 2012. Målet var at landstrænerteamet fik, med dette materiale, inspiration og evt. retningslinjer for fremadrettet fokus punkter i forbindelse med landsholdstræningen.

Mere end 150 kampe blev gennemgået. Både ved hjælp af video, men også live. Statistikken skulle blandt andet kortlægge hvilket angreb der scorede mest. Det viste sig at jodan zuki var den klart mest scorende teknik, og udgjorde knap 60 % af samtlige scoringsgivende angreb. Chudan zuki var en del efter, og var nede på 25 %. Spark og nedtagninger udgjorde de sidste 15 %.

”Det har givet stof til eftertanke. Tidligere var det chudan zuki, som var topscoreren. Hele den videnskabelige indgangsvinkel har været en utrolig vigtig faktor. At have dokumenteret viden skaber indsigt og flytter rammerne for fremtiden”, fortæller Allan.

 

I forbindelse med diplomtræner-uddannelsen arbejder Allan nu på at færdiggøre et testprojekt. Dette omhandler funktionel testning, og kan derfor bruges direkte i karate. Testen tager udgangspunkt i en kæmpers spark, og måler bl.a. kæmperens evne til at udnytte sin springkraft for at nå målet.

”Jeg har på den daglige basis med mange forskellige elitekæmpere at gøre, både igennem jobbet som landstræner, men også i Greve Karate. Nogle af disse kæmpere er exceptionelle sparkere. Igennem længere tids observation er det blevet meget klart, at udover de indlysende faktorer såsom bevægelighed og teknik, er en anden faktor af fysisk karakter også afgørende. Udnytningen af styrken i det ben, man står på.

Jeg er derfor i gang med en del forsøg, som jeg forventer færdige i efteråret, der tester denne evne. Forhåbentlig kan dette på sigt give de danske landsholdkæmpere en udvikling af deres sparkeevne, som kan få dem endnu længere til EM og VM” nævner Allan afsluttende.

 

Uddannelsen og hvert modul blev afsluttet med skriftlige og mundtlige eksamener, og her endte Allan blandt toppen i klassen med et gennemsnit på 10.