De japanske Haver på Fyn

Det er på én gang rørende, opløftende, imponerende og lidt trist at have Kancho på besøg. Trist fordi han er mærket af årene. Kroppen er slidt. Rørende fordi han er den største og den oprindelige, men samtidig har han overskud til og blik for at snakke med de mindste hvidbælter, som vel knapt er 6 år gamle. Han klapper dem på hovedet og siger. “Hope to see you again” . De kigger måbende på ham, for de forstår ham ikke, men forstår meningen. Kancho griner og går videre. Sådan har han rørt utallige karate kaers liv verden over, med venlighed, tålmodighed og menneskelighed. Opløftende fordi han er et levende bevis for og eksempel på den livsfilosofi, som han prøver at forklare os, og få os til at huske. Han udlever alle de kvaliteter, som karate indeholder. Han viser os, at bliver man ydet respekt, skal man respektere tilbage på samme vis. Imponerende fordi han stadig kan eksplodere i fysiske demonstrationer, selvom disse for det meste er overladt til hans assistent Suzuki sensei. Imponerende fordi sindet og intellektet er intakt, selvom kroppen er slidt. Han husker alt og alle og kan snakke med om alt. Det er også trist, fordi det måske er sidste gang Kancho er her. Der er ikke tal på alle de gange han har været i Danmark.

Harmoni, som Kancho ønsker for os alle

 

Efter en dag i København og Snekkersten, sammen med Marcus Goodarzi, hvor der blandt andet blev tid til kanalrundfart, en tur på Amalienborg og et besøg i Bruno shihans vidunderlige have, gik turen til Fyn. Før træningen i Horsens torsdag aften 12. maj var vi på besøg i De japanske haver på Sydfyn. Det var den helt rigtige årstid at besøge disse, for de fleste buske stod i blomst i utallige og utrolige farver. Kancho fortalte, at i Tokyo har de også smukke haver, men de har aldrig tid til at sidde i dem. Under besøget på Sydfyn blev der tid til at nyde det smukke solskin og en kop grøn te.Derefter var der rundvisning på Odense Rådhus, med en historisk interessant fortælling, om stedets tilblivelse. Endvidere om den japanske venskabsby, som Odense har. Et kort øjeblik under rundvisningen i byrådssalen var Kancho borgmester i Odense, hvilket synes at bekomme ham fint.

 

 

Kancho i borgmesterstolen. Han rørte ikke efterlønnen!

Træningen i Horsens trak fulde huse og der blev trænet igennem. Lige fra de mest basale teknikker til avancerede kombinationer og kumite. Kancho underviste i mere end 3 timer og sluttede af med at fortælle om sine oplevelser med Gichin Funakoshi. Gichin Funakoshi underviste i en alder af 88 år og kunne kun sidde ned og undervise til sidst. Han var alligevel skrap! Horsens Shotokan havde arrangeret to store lækre fødselsdags kager og med Kanchos udtalte søde tunge, var der julelys i hans øjne ved synet af de to bugnende slikfyldte kager. Kancho skar for, dvs. han skar ned lige midt i kagen, der hvor alt den lækre marcipan sidder. En ordentlig luns. Aftenen i Horsens var 11⁄2 time længere end planlagt, fordi

 

Kancho skulle skrive autografer. Ingen blev afvist. Med stor tålmodighed skrev han sin sirlige underskrift, med tegningen af Mount Fuji og kalligrafi. Omhyggeligt og igen og igen.

Lækre fødselsdagskager

Fredag 13.maj blev brugt til at lave administrativt arbejde, som hele tiden sendes fra Tokyo, samt til at læse de opgaver, som var blevet skrevet af aspiranterne til 4. dan og opefter. Tidligt om eftermiddagen påbegyndtes en lang køre tur til Holstebro. Det danske landskab viste sig fra den smukkeste side. (Kancho og Suzuki sensei sov). Efter næsten 3 timer i bil var der to trænings sessioner i den lækre Gråkjær Arena. Der var mere end 100 fremmødte og næsten lige så mange ønskede autografer. Det blev igen en lang aften, men en god aften og mange fik en oplevelse for livet. En journalist fra TV vest spurgte om, hvordan man kunne klassificere Kancho. “Er han for karate, hvad Beckham er for fodbold?” Dertil måtte der svares ganske diplomatisk, at det ikke var en passende eller værdig sammenligning. Skulle man sammenligne Kancho med en fodboldstjerne er det nærmeste man kommer vel Pelé. Han er, som Kancho en person der udlever sit kald med glæde og respekt, og ikke for personlig vinding. Udbreder et positivt og udviklende budskab globalt. Ved ikke om journalisten vidste hvem Pelé er? 3 timer i bilen tilbage til Odense og aftensmad klokken 00.45. Smilende og grinende og med en uslukkelig appetit. De to japanere sover nu, før det til formiddag går løs i Odense. 2 timers træning efterfulgt af 2 timers dankollegie. Det er et privilegium at være midt i denne oplevelse, og hver en time i Kanchos selskab en gave.
Lørdag den 14. maj var på ny en fantastisk oplevelse, med først 2 timers træning for alle grader efterfulgt af 2 timers dankollegie træning. Her blev kihon kombinationen for 4. dan og opefter gennemgået, og relevante graduerings kata ligeså. Der blev kommenteret på selv de mindste detaljer og der blev trænet igen og igen, indtil rettelserne sad! Herefter trænede vi kaeshi-ippon kumite og okuri-ippon kumite. Der var rigtig mange til stede og temperaturen i Saikos dojo steg betragteligt. Efter dankollegie træning var vi alle godt brugte. Kancho påpegede vigtigheden i at træne rigtigt og i harmoni med træningspartnere og modstandere. Vi skal huske at træne det basale grundigt. Han gav eksemplet, at træner 80 elever konkurrence karate, vil måske 8-10 blive gode og måske komme til en turnering og måske én eller to vil klare sig godt. Træner 80 elever basis træning dedikeret vil de fleste blive gode og så vil man bedre kunne træne andre aspekter afkarate og få succes. Han pointerede flere gange, at vi skulle studere betydningen af tallene 1-9. Hvert af disse tal har på japansk en signifikant betydning og lærer vi og forstår vi denne, vil chancen for at få succes i såvel karate som i samtlige livets facetter være meget større end ellers. Det blev til endnu en lang dag for Kancho, idet talrige elever ønskede autografer. Ingen blev skuffede og ganske mange fik også et billede til scrapbogen.



Træning i Allerød 15. maj 2011

Søndag den 15. maj blev en helt speciel dag for alle tilstedeværende tilskuere, udøvere men især nok de 54 karate kaer, som gik til graduering. Allerøds dojo var fyldt på alle leder og kanter. Stemningen var i top og samtidig anspændt, som den altid er før en dan graduering. Kihon-pensum for alle dan grader blev gennemgået, og ligeledes udvalgte graduerings kata. Suzuki sensei demonstrerede på fantastisk vis såvel kihon, som kata og virkede, som Kancho, fuldstændig utrættelig og upåvirket af alle de fremmødte og de mange timers karate der sad i benene. Suzuki sensei og Kancho graduerede i fællesskab med stor koncentration og professionalisme i mere end 3 timer. Hver en grad blev evalueret og diskuteret. Slutteligt blev alle licenser underskrevet og de nygraduerede blev råbt frem , én efter én og fik alle en personlig kommentar fra Kancho. Vores standard blev rost og specielt kumite niveauet var højt. En del blev opfordret til at komme til SKIF- VM i Australien næste år. Det er måske dér Kancho takker af og trækker sig tilbage. Fremtiden i SKIF er sikret med alle de dygtige instruktører vi har i Danmark og selvfølgelig Kanchos 3 sønner flankeret af Murakami sensei. Kancho fremhævede også Bruno Shihan, som den eneste 8. dan uden for Japan.
Mandag den 16. maj tilbragte Kancho og Suzuki sensei i Lund (Sverige), hos SKIF.DKs kasserer Henrik. Udover endnu et festmåltid blev det til rundvisning i den tidligere hovedstad, og en tilfreds og glad, men sikkert også træt japaner kunne sætte sig ind i flyet i Kastrup og flyve mod nye eventyr i Irland. “They have good beer”.
4
Det sidste Kancho sagde var. “I hope I can come back to Denmark and Ireland next year, if I live”. Med den åndelige styrke og den kraft og harmoni han udstråler, synes det utænkeligt, at han ikke skulle sidde og drikke Havgus og spise småkager i en dansk stol om 1 år. Vi må se og håbe.
Kancho underskriver gradueringspapirer. 54 stk!
Kancho har endnu engang rørt os alle sammen og tilført os energi og inspiration. Det kommer fra den oprindelige kilde og er man modtagelig fyldes man af den ypperste viden og tildeles de største tanker og betragtninger, som kun kan komme fra det åbne og velovervejede sind. Et sind der er præget af et langt livs studie af de kræfter og de mekanismer, som dels forårsager kroppens dynamik, men også betinger balancen i naturen og i hele verden. Det er harmoni, som vi skal søge, lære og tilstræbe.
“If more harmony with nature, world better place”    Kancho Hirokazu Kanazawa
Niels Thomassen